Как да инсталирате хидрофорна система в къща

Хидрофорна системаХидрофорните системи са изключително подходящи за къщи и вили, като постоянен елемент от тяхното водоснабдяване.

Доставката на вода за Вашия дом, която е далеч от централизираната водоснабдителна система, се основава на доставката му от различни източници, кладенци, сонди или резервоари. Основната характеристика на тези източници е липсата на налягане, което е необходимо за издигането на водата на повърхността От това следва, че за непрекъснато водоснабдяване е необходимо да се инсталира регулиращо оборудване за доставяне на вода, което може да бъде помпена станция или специална хидрофорна система.

При купуване на хидрофор трябва внимателно да се разглеждат техническите характеристики на всички възли на веригата, тяхната пълна съвместимост, съответствие с източника на вода и избор на място за монтаж.

 

1. Монтаж на хидрофорна система

Монтажът на хидрофорната система изисква равна повърхност отвън или в специално помещение. Ако монтажът се налага в част от къщата, тогава си струва да се погрижите за качеството на шумоизолацията. Това важи за оборудване, което е с всички видове сертификати за качество.

 

2. Устройство на хидрофорна система

Днес няколко вида хидрофорни системи са много популярни за селска къща:
– помпена станция в частна къща, разглобяема, снабдена с гъвкава и херметична мембрана, разделяща резервоарите за съхранение с вода и въздух;
– без мембрани, в които сгъстеният въздух и питейната вода не са разделени, а са в едно и също отделение.

Еластичната мембрана е специална гума, която не е в контакт със стените на отделението, в което се намира. Помпените станции с мембранно устройство са сравнително компактни, имат малки размери и не изискват огромна площ за монтаж. Те се считат за най-добрата възможност за частни къщи с малка площ. Максималният обем на резервоара е до 60 литра, но се продават модели с капацитет до 110 литра.

 

Хидрофор със самозасмукваща помпа Grundfos JPA, 230V, 50HZ

хидрофор Grundfos JPA 3-42

Grundfos JPA 3-42

 

JPA е хидрофорна система за повишаване на налягането, състояща се от самозасмукваща помпа JPA, пресостат, манометър и мембранен съд. Пресостатът стартира автоматично помпата при достигната стойност на ниско налягане в системата, равна на настроечната, а при достигане на зададеното високо налягане, я изключва.

Прочети повече

 

 

Помпата е фиксирана в горната част и е свързана към резервоара чрез гъвкава тръба. За регулиране на налягането на въздуха е необходимо да се използва специален нипел. Благодарение на дизайнерските характеристики, мембранният хидрофор практически не създава шум. В много модели е възможно бързо да се замени износен мембранен механизъм. При закупуване на резервна мембрана е необходимо да притежава всички сертификати за качество, тъй като гумата ще бъде в контакт с питейна вода.

Безмембранният резервоар е вертикално разположен цилиндър с обем повече от 110 литра. За доброто снабдяване с вода си струва да купите самозасмукваща помпа. Максималното налягане не трябва да бъде по-голямо от 0,7 MPa, тъй като такъв индекс се счита за максимален за повечето хидрофори. Понякога се допуска използването на помпи, които осигуряват високо налягане, но за да направите това, трябва да инсталирате предпазен клапан. Вентилът трябва да се оттича в канализационната система. Качеството на оборудването на помпената станция е пряко свързана със  стабилизирането на общото налягане в системата за захранване с питейна вода, доброто налягане във всяка точка на оттичането и защитата срещу огромни натоварвания и хидравлични удари.

 

Помпа Grundfos Scala2 3-45 1X200-240V 50/60HZ, инверторна хидрофорна система

Помпа GrundfosПерфектно водно налягане –  вече компактно и лесно за инсталиране
GRUNDFOS SCALA2 е цялостна хидрофорна система гарантираща безупречно налягане на водата до всички консуматори. SCALA2 се състои от помпа, двигател, резервоар, сензор и възвратен клапан обединени в едно компактно устройство, което се инсталира бързо и лесно.

Прочети повече

 

Вижте как се монтира помпа Grundfos Scala2 3-45 1X200-240V 50/60HZ:

3. Настройка на схемата

Необходимо е да запомните, че добрата работа на помпената станция зависи от следните фактори:
– общия обем използвана вода;
– измененията на общите показатели за налягане.

 

4. Как да инсталираме хидрофорната система

Общият брой автоматични изключвания и включвания за определен период от време може да бъде различен. Когато крана се отваря в къщата, общият обем вода в системата започва да намалява, а въздушната възглавница, напротив, се увеличава, което води до намаляване на налягането.
Когато налягането спадне до минималната стойност, в автоматичен режим помпата започва да изпомпва водата, докато общият обем на сгъстения въздух намалее и налягането се увеличи. Специалният превключвател за налягане реагира бързо на тези показатели и изключва помпата своевременно. Стойността на максималното налягане в резервоара е зададена фабрично, но работата на пресостата трябва да се регулира ръчно.

 

5. Обем на хидрофора и неговото регулиране

Основният фактор, който трябва да се има предвид при избора на разширителния съд, е максималното количество консумирана от членовете на семейството питейна вода за определено време. Производителността се изчислява въз основа на общото количество изразходвана питейна вода за 1 час. Експертите извеждат средните стойности, но те трябва да бъдат взети като минимум.

Например семейство от трима души, живеещи в малка селска къща, трябва да инсталира хидрофор с капацитет 2 кубически метра вода на час. По-голямо семейство, което живее в голяма къща трябва да разчита на помпена станция с капацитет най-малко 8 кубически метра вода на час.

В допълнение към простото изчисляване на броя на хората, които живеят, е необходимо да се вземе предвид техният обичаен начин на живот, тъй като много от тях се мият ежедневно, а някои само няколко пъти седмично. Повечето домакински уреди и машини също се нуждаят от вода. Те са съдомиялни машини, перални машини, душ кабини и системи за напояване на района.

Необходимо е да се вземе предвид максималното налягане, което помпата може да създаде. Обикновено фабричният хидрофор е снабден с подробна инструкция, която е в състояние да отговори на много въпроси. В специална таблица са изброени най-важните стойности, на които трябва да разчитате, когато инсталирате хидрофор.

Максималното налягане в хидрофорната система трябва да съответства на всички устройства и консуматори, които са включени в системата за захранване с питейна вода. Сред тях трябва да се включват устройства, инсталирани в почти всички къщи – различни видове бойлери, котли и др. Работното налягане трябва да се настрои при ръчно свързване на устройствата, като се използват специални болтове за настройка, но ясно следвайте инструкциите за експлоатация.

6. Източници на вода

Система водоснабдяванеЗа да се достави питейна вода от кладенец е необходима доста мощна помпа. Помпата се настройва с помощта на специален превключвател за налягане. Това е доста удобно регулируемо устройство, което помага да се контролира водоснабдяването, когато налягането се увеличава или намалява.
Помпените станции са най-подходящи за монтаж в къщи с източници на питейна вода, като например малки кладенци, лоши водопроводи или водоеми.

 

7. Инсталиране на оборудването

Връзка в къщата
Малките размери на такова оборудване позволяват да се инсталира в почти всеки ъгъл на помещението. То може да бъде баня, тераса, перално помещение или кухня. Максималното ниво на шума може да бъде различно, но при високи стойности е необходимо да се направи висококачествена шумоизолация. При инсталирането на хидрофорна система е целесъобразно да се спазват основните изисквания и стандарти, които се изискват при инсталиране на електрическо оборудване и системи за водоснабдяване в частни къши.

Ето основните правила, които се прилагат към помещенията при инсталиране на оборудване:

– общата площ на помещението трябва да бъде най-малко 4 квадратни метра;
– височината на помещението трябва да бъде не по-малка от 2,3 метра;
– разстоянието от стената до помпената станция трябва да бъде най-малко 65 сантиметра;
– разстоянието от повърхността на стената до помпата трябва да бъде около 55 сантиметра.

Тези правила трябва да се спазват не само при инсталирането на хидрофор, но и при други допълнителни системи. Електрическото оборудване трябва да има по-голяма степен на защита от влага. Температурата в помещението трябва да бъде положителна, а идеалният вариант е стойността му от 4 до 26 градуса по Целзий.

Необходимо е да се погрижите за вентилационната система, която да гарантира надеждно охлаждане на електрическия мотор. При застраховане срещу извънредна ситуация е целесъобразно да се направи малък наклон на пода и специални отвори за отпадни води, които ще могат да източват вода от оборудването.