За собствениците на къщи е важно да имат лично водоснабдяване, като кладенец или сонда. Това ще осигури безплатна вода не само за пиене, но и за напояване. За непрекъсната циркулация на водата трябва да се инсталира повърхностна помпа за вода.

Конструкцията е разположена на повърхността, но маркучът трябва да е вътре в кладенеца. Основното предимство е, че такава помпа за вода е подходяща при местене, тъй като тя лесно се демонтира за транспортиране или съхранение през зимния период, когато тя не се използва. Изборът се улеснява от факта, че диаметърът на кладенеца не е от значение, тъй като само маркучът е потопен вътре. Помпата обаче има и недостатък – слаба мощност, поради която не е възможно да се изпомпва вода от дълбочина повече от 10 метра. Това създава някои трудности.

Чрез повърхностна помпа за вода можете да изпомпите необходимото количество вода за домакинството и за поливане, но с питейната ще има дефицит. Тези, които ще купуват помпа за вода е добре да се информират добре за видовете, характеристиките и приложението им. Можете да видите нашите помпи за водоснабдяване и да се запознаете по-детайлно с техните характеристики, както и да се възползвате от консултация с нашите специалисти преди извършване на покупката.

Какво представляват повърхностните помпи за вода?

Корпусът на помпата може да бъде чугунен, пластмасов или неръждаем. Чугунения корпус е много надежден и работи безшумно. Цената за тези помпи за вода не е толкова висока, но след прекъсване на работа, водата може да тръгне ръждива. Неръждаемите помпи за вода също са надеждни, водата е чиста, но са по-скъпи и шумни. Пластмасовите корпуси са подходящи за температури, които не надвишават 50°C. Техният плюс е, че те са леки, евтини, безшумни и не ръждясват. Недостатъците са вероятността от механични повреди. Видовете повърхностни помпи за вода според техническите и функционални характеристики могат да бъдат вихрови или центробежни.

Вихрова помпа за вода

Дизайнът се състои от колело, разположено в корпуса. Има прикрепени остриета и по време на въртенето създава вихрушка, а водата се върти в спирала. Всичко това създава необходимото налягане.

Вихровите помпи за вода имат следните предимства:

– възможност за получаване на високи налягания;
– компактна и евтина конструкция;
– имат малък обем.

Недостатъци:

– налягането намалява при увеличаване на дебита;
– консумиране на най-голяма мощност при малки дебити и високи налягания;
– нисък в КПД;

Центробежна помпа за вода

Това са най-популярните помпи за вода с отлични технически характеристики. Те се наричат и “самозасмукващи” помпи, тъй като могат да издигнат водата от всякаква дълбочина и да работят дори при условия на температурни промени. Тези помпи за вода имат много предимства. Те са много издръжливи и дълготрайни.

Центробежните помпи за вода имат достъпна цена, висока производителност и лесна поддръжка. Устойчиви са на високи температури и агресивна среда. Недостатъците им са: големите утечки, сериозният шум при работа и значителната консумация (загуба) на енергия.

Предимства:

– Простота и компактност на конструкцията;
– Удобен и бърз монтаж и демонтаж;
– Възможност за изпомпване на замърсена вода;
– Сигурност в работата;

Недостатъци:

– Необходимост от заливане преди пускането им в действие;
– Образуване на въздушни мехури във водата, в резултат на понижение на налягането.

 

Несамозасмукваща периферна помпа Grundfos PF

Grundfos PF

Grundfos PF

PFBasic е ефективен начин за осигуряване на вода под налягане в домашни водоснабдителни системи, 24 часа на ден.
PFBasic предлага компактен и одобрен дизайн, месингов импелер, корозионно устойчиви материали.
Прочети повече 

Препоръки за употреба и съхранение

Често повърхностните помпи за вода се използват за изпомпване на водата не само от кладенци, но и от други резервоари и дори от мазета. Тъй като изпомпваната вода не е чиста, се налага да почиствате водната помпа всеки път след работа. Важно условие е, че помпата не може да се използва за течности, които имат химически агресивни съставки или твърди частици в състава им. За да предотвратите примеси в устройството, ви е необходим специален воден филтър.

През лятото можете да свържете помпата за вода до кладенеца, като построите балдахин срещу дъжд. През зимата устройството трябва да бъде преместено на по-сухо място. Най-добре е да се инсталира в отопляема стая, но нивото на шума може да създава неудобство. За дълъг срок на експлоатация уредът трябва да се поддържа правилно.

Съхранявайте само на сухо място, като избягвате влага. Ако конструкцията е в разглобено състояние, трябва да се съхранява в кутия и преди опаковането е важно всички части да се почистят и подсушат много добре.
Информацията за видовете повърхностни помпи за вода и техните характеристики е много важна. Тя ще ви позволи правилно да навигирате в огромното разнообразие от различни устройства и да закупите най-подходящия вариант.