Пелетния котел принадлежи към класа на отоплителното оборудване за твърдо гориво. Горивото е от пелети, които са произведени от отпадъчна дървесна промишленост или селскостопански растения.

Отоплението на къщата с пелети има значителни предимства:

Висока ефективност – средно 93-94%. Съгласно този показател те оставят след себе си котлите на дърва и въглища, които имат ефективност 60-70%. При електрическо и газово отоплително оборудване ефикасността е 95%, което е сравнимо с котлите за пелети.

Независимост от инженерните комуникации.

За инсталирането на пелетен котел дори не е необходимо да има захранване.

Икономия на гориво.

Цената на пелетите е два пъти по-ниска от дизеловото гориво, един път и половина от дървата или въглищата.

Автоматизация на повечето функции.

Конвейерът самостоятелно подава пелети в горивната камера, извличайки ги от бункера за гориво. Човешкото участие е минимално: просто трябва да заредите необходимото гориво в бункера.

Минимални отпадъци и лесно почистване.

Отпадъчните продукти от горенето съставляват 0,5% от първоначалния обем гориво. Това ви позволява да почиствате оборудването на всеки 7 дни.

Проста инсталация, която не изисква координация с лицензиращите органи.

Пелетния котел има само един недостатък – цената е по-висока от тази за котлите, работещи с електричество или течно гориво. Първоначалната инвестиция обаче се изплаща за един отоплителен сезон поради ниската цена на горивните пелети.

Изборът на оборудване за пелети: върху какво трябва да се съсредоточим?

При избора на пелетен котел трябва да се вземат под внимание вида на горивото и горелките, мощността, материала на топлообменника, честотата на обслужване и марката на котела.

Според типа гориво

В съответствие с този критерий пелетните котли са разделени на три категории:

Напълно пелетен котел за пелети.

Напълно пелетен котел за пелети работи с горивни пелети и изключва употребата на други горива. Това е най-бюджетният вариант, идеален за частна къща. Пелетите за котли са налични на пазара, така че няма проблем с търсенето на гориво.

Условно комбиниран пелетен котел.

Пелетен котел от този тип е оборудван с голяма камина, която работи и с въглищни брикети и дърва за огрев. Това оборудване ще ви помогне, ако не е възможно да купите пелети поради определени обстоятелства. Въпреки това основният вид гориво за тях са пелетите.

Комбиниран пелетен котел.

Комбинирания пелетен котел е проектиран да работи с различни видове гориво, за всеки от които има отделна горивна камера. Това оборудване обаче е доста обемисто и струва повече от разновидностите, описани по-горе.

Тип на подаване на горивото

Има три възможности за подаване на гориво:

Ръчно подаване.

Тази опция е неудобна и енергоемка – тя е подходяща само за къщи, които не са предназначени за постоянно пребиваване.

Полуавтоматично подаване.

Обемът на пелетите може да бъде регулиран независимо, но останалите функции се извършват автоматично. Удобно решение за частна вила.

Автоматично подаване.

Достатъчно е да зададете параметрите на топлинния режим и пелетния котел коригира независимо работата си според тях.

 

Котел на пелети ReadyToBurn RTB с горелка от NBE (Дания) 10, 16, 30, 50, 80 kW

 

• 10-инчов безжичен екран
• Вграден WIFI
• Автоматично почистване на горелката
• Автоматично почистване на котела
• Автоматично извличане на пепелта
• Компресор с ниско ниво на шум
• Управление с Ламбда сонда
• Управление с компенсация по външна температура *
• Приоритет на производството на топла вода *
• Таймер за управление на котела на пелети
• E-mail & SMS нотификации
• Легендарната “безстъпкова” модулираща горелка за прецизно отопление

* Допълнителни опции за всеки котел на пелети. 

котел на пелети RTB

пелетен котел RTB

Прочетете повече >>

 

Вид на горелката

В пелетния котел има три вида горелки:

Факелни горелки.

Те са с малка мощност, но потребителите ги ценят заради рядкото запушване. Пламъкът в тях е насочен хоризонтално към мястото за подаване на гориво, което води до нагряване на съседната област на пелетния котел.

Горелки с обемно горене.

Те са с по-голяма мощност и по-висок КПД, но за разлика от факелните горелки са с големи размери и по-сложна конструкция. При тях изискванията за качеството на използваните пелети са високи.

Каминни или ретортни горелки.

Пламъкът при тях е вертикален. При този вид горелки е необходимо настройването да се извършва с голяма точност. Основните предимства на този тип горелки са тиха работа и безопасност.

Мощност

Този параметър се определя от размерите на къщата. Например, за отопление на къща с височина на тавана 2.7-3 м, се изисква котел за пелети с индекси на мощност в размер на 1 kW на 10 кв.м. Така че площ от 100 кв.м трябва да бъде оборудвана с котел с минимална мощност 10 kW. Топлоотдаването на пелетите – 4.7 kW. Така, че за отопление на такава къща за един час ще са необходими приблизително 1,1 кг горивни пелети.

Материал на топлообменника

Топлообменникът е изработен от два вида материали:
Чугун. Не се страхува от корозия, но се отличава със сериозно тегло и висока термична инерция. В допълнение, чугунът трудно се чисти.
Стомана. Повечето модели пелетни котли на пазара са оборудвани със стоманен топлообменник.

Честота на обслужване

Всички пелетни котли периодично изискват зареждане на бункера за гориво, почистване на основните агрегати и отделения. Разбира се, за удобството на собствениците на дома, е желателно котелът да се нуждае от възможно най-малко внимание.
Честотата на зареждане на бункера за гориво се определя от капацитета му. Стандартният модел, комбиниран с тялото на котела, е в състояние да запаси с гориво за 4-5 дни. Месечният запас от гранули се намира в отделен бункер. Пепелта трябва да се почиства средно веднъж на всеки 14 дни. Камерата за гориво и димните канали се нуждаят от поддръжка на всеки 7, 14 или 21 дни – в зависимост от препоръките на производителите.

Търговска марка

Запознайте се с препоръките и потребителските отзиви и се ръководете от надеждни компании, които отдавна съществуват на пазара.